Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Ανταπόκριση


Την Παρασκευή 12/12/08 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας (600 περίπου Γάλλων, Ελλήνων, Ιταλών και Ισπανών) μπροστά από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να κινηθούν προς την Αψίδα του Θριάμβου αλλά οι ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις τους το απαγόρευσαν. Εν συνεχεία και από ένα στενό, περίπου 300 διαδηλωτές βγήκαν στην κεντρικότερη λεωφόρο του Παρισιού, και τον δρόμο βιτρίνα του παγκόσμιου Καπιταλισμού, την Champs Elysées, όπου στήσαν οδοφράγματα και πραγματοποίησαν αυθόρμητη πορεία σε έναν χώρο που όχι μόνο επεισόδια δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 70-80 χρόνια, αλλά ούτε καν πορεία. Ακολούθησαν οι συλλήψεις 6 διαδηλωτών. Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κακούργημα και θα περάσουν από δίκη στις 18 Γενάρη 2009. Δείτε το video.



http://troktiko.blogspot.com/2008/12/blog-post_5340.html


1 σχόλιο:

Le grand écrivain είπε...

15 Δεκ 2008
Βρετανός αυτόπτης μάρτυρας καταγγέλει αδικαιολόγητη και ακραία αστυνομική βία στο Γκάζι
Bρετανός επιχειρηματίας που διαμένει στην Αθήνα επικοινώνησε με το BBC για να καταθέσει τη μαρτυρία του για περιστατικό αστυνομικής βίας χθες τη νύχτα.

Ο επιχειρηματίας που ζήτησε τα στοιχεία του να παραμείνουν μυστικά, είπε στο BBC ότι καθώς έκανε βόλτα με το σκύλο του συνάντησε στο Γκάζι μια ομάδα 600 ατόμων που διαμαρτύρονταν ειρηνικά για τη δολοφονία. Ξαφνικά και ενώ ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών είχε περάσει, εμφανίστηκε μία διμοιρία των ΜΑΤ. Όταν οι διαδηλωτές έβαλαν τα χέρια στο κεφάλι σε ένδειξη ότι δεν υπήρχε πρόθεση σύγκρουσης, τα ΜΑΤ άρχισαν να χτυπούν τους τελευταίους διαδηλωτές με γκλομπς και να απειλούν με ακραία βία. Περάστηκαν χειροπέδες σε γυναίκες ενώ άνδρες υποχρεώθηκαν να γδυθούν και υπέστησαν σωματικό έλεγχο.

Πρόσθετη αστυνομική δύναμη άρχισε να παρενοχλεί περαστικούς αυτόπτες μάρτυρες ενώ ένας αστυνομικός κυνήγησε διερχόμενο και άρχισε να τον κλωτσάει από πίσω και να τον βρίζει χυδαία. Όταν ο περαστικός γύρισε, ο αστυνομικός άρχισε να τον χτυπάει με το γκλομπ στο κεφάλι και το πρόσωπο.

Το BBC επικοινώνησε με την ΕΛΑΣ η οποία αρχικά διέψευσε το περιστατικό, ισχυριζόμενη ότι αν είχε συμβεί, σίγουρα κάποιο κανάλι θα το είχε καταγράψει! Λίγο αργότερα, άλλαξε στάση, παραδεχόμενη το περιστατικό και προβάλλοντας το συνηθισμένο ισχυρισμό περί επεισοδίων.

Ο Βρετανός επιχειρηματίας επανήλθε, λέγοντας ότι υπήρχαν ανάμεσα στους διαδηλωτές και άτομα που θα μπορούσαν να επιζητούν επεισόδια, αλλά οι υπόλοιποι που αποτελούσαν πλειοψηφία τους σταμάτησαν, ενώ λέει και την αλήθεια που ξέρουν όλοι όσοι έχουν βρεθεί σε πορείες, ότι το ξύλο έφαγαν όσοι ήταν ειρηνικοί ("And it was the peaceful ones who ended up being beaten."). Επίσης είπε ότι άκουσε (γνωρίζει ελληνικά) τους άνδρες των ΜΑΤ να λένε στους συλληφθέντες "Σας πιάσαμε τώρα, είστε έξω από το Πανεπιστήμιο. Θα σας σκοτώσουμε".

BBC World/Εurope.

http://anything-but-nd.blogspot.com/2008/12/blog-post_4107.html