Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

Oscar Wilde, Αποφθέγματα και Αφορισμοί

Η δυσαρέσκεια είναι το πρώτο βήμα στην πρόοδο ενός ανθρώπου ή ενός έθνους.

Η ανυπακοή στο βλέμμα κάποιου που έχει διαβάσει ιστορία συνιστά πρωταρχική αρετή. Η πρόοδος επιτυγχάνεται μέσα από την ανυπακοή και την επανάσταση.

Ένας παγκόσμιος χάρτης που δεν περιλαμβάνει την Ουτοπία δεν αξίζει ούτε ματιά, καθώς παραλείπει την μόνη χώρα όπου η Ανθρωπότητα αποβιβάζεται πάντα. Και τότε ατενίζει, και διακρίνοντας μία καλύτερη χώρα, ανοίγει πανιά. Πρόοδος είναι η πραγμάτωση των Ουτοπιών.

Μία Κοινωνία αποκτηνώνεται πολύ περισσότερο από την συνήθη πρακτική της ποινής παρά από το περιστασιακό φαινόμενο του εγκλήματος.

Η εκπαίδευση πρόκειται για κάτι το αξιοθαύμαστο, μα καλό είναι να θυμόμαστε που και που πως τίποτε που αξίζει να μάθουμε δεν μπορεί να διδαχθεί.

Η άγνοια μοιάζει με ένα ευαίσθητο εξωτικό φρούτο· άγγιξε την και το χνούδι της θα χαθεί. Όλη η θεωρία της μοντέρνας εκπαίδευσης είναι εκ βάθρων σαθρή. Ευτυχώς, στην Αγγλία η Εκπαίδευση δεν ασκεί απολύτως καμία επίδραση.

Οι εμβριθείς συζητήσεις συνιστούν είτε ακκισμό των ανίδεων είτε επαγγελματική ενασχόληση των διανοητικά ανέργων. Η καλλιέργεια του διάλογου συνιστά απλώς την ηλίθια μέθοδο του ακόμη πιο ηλίθιου φιλάνθρωπου που υποτονικά πασχίζει να αφοπλίσει το δίκαιο μίσος των εγκληματικών κοινωνικών τάξεων.

Η Αγγλία κατάφερε ένα πράγμα: εφηύρε και εδραίωσε την κοινή γνώμη, την προσπάθεια οργάνωσης της άγνοιας μιας κοινωνίας, και την εξύψωσε σε αξιοπρέπεια της φυσικής δύναμης.

Πολλά λέγονται υπέρ της μοντέρνας δημοσιογραφίας. Μας τροφοδοτεί με τις απόψεις των αμόρφωτων· έτσι, μας κρατάει σε επαφή με την άγνοια της κοινωνίας.

Ο εκλεγμένος οφείλει την ύπαρξή του στην απραξία.

Να καταγράψει με ακρίβεια ό,τι δεν συνέβη ποτέ συνιστά την αναφαίρετη και ενδεδειγμένη ενασχόληση του ιστορικού.

Οι κατάσκοποι είναι εντελώς άχρηστοι στις μέρες μας. Το επάγγελμά τους έχει σβήσει. Οι εφημερίδες έχουν αναλάβει την δουλειά τους.

Η κοινωνία έχει παραδοθεί στα σκυλιά: ένα τσούρμο μηδενικά μιλούν για το τίποτα.

Τα πολιτικά κόμματα είναι οι μόνοι χώροι που μας έχουν απομείνει, όπου οι άνθρωποι δεν συζητούν για πολιτική.

Στον μοντέρνο τρόπο ζωής τίποτε δεν προκαλεί τόση απήχηση όσο μια καλή κοινοτοπία. Κάνει τους πάντες να νοιώθουν οικεία.

Οι νέοι της Αμερικής συνιστούν την παλαιότερη παράδοση αυτής της χώρας. Εμφανίστηκε πριν τριακόσια χρόνια. Αν τους ακούσεις να μιλούν φαντάζεσαι πως βρίσκονται ακόμη στην πρώτη παιδική τους ηλικία. Όσο για τον πολιτισμό, εκεί βρίσκονται στην δεύτερη.

Στην Αμερική ο Πρόεδρος κυβερνάει για τέσσερα χρόνια και η Δημοσιογραφία για πάντα. Ευτυχώς, η δεύτερη έχει εξωθήσει την άσκηση εξουσίας της στα πιο αποκρουστικά και κτηνώδη άκρα και πλέον δεν αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα.

Οι καλοί Αμερικάνοι όταν πεθαίνουν πάνε στο Παρίσι, οι κακοί πάνε στην Αμερική.


Μετάφραση Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: