Τρίτη, 4 Μαρτίου 2008

Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ

  • ΟΜΑΔΑ FREEBLOGGERS
  • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ DIGITALRIGHTS.GR


Αθήνα, 1 Μαρτίου 2008

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog press-gr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό τής ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.

Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα συρρικνώνεται διαρκώς και τα κάθε λογής απόρρητα υποχωρούν σε βάρος των πολιτών, χάριν κρατικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων, και κατά την οποία το άτομο, ως μονάδα, συνθλίβεται από οικονομικά και επικοινωνιακά μεγαθήρια, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η διαδικτυακή ανωνυμία ή ψευδωνυμία είναι στοιχειωδώς απαραίτητη εγγύηση για την εξασφάλιση τής ελεύθερης ατομικής έκφρασης, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και του υγιούς δημόσιου διαλόγου.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό δικαστικές εγγυήσεις, την ταυτοποίηση ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου στις περιπτώσεις που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και στην ιδιωτικότητα, σταθμιζόμενα με την ανάγκη προστασίας άλλων σοβαρών έννομων αγαθών, κρίνεται ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αυτορρύθμιση των ψηφιακών κοινοτήτων, θεωρούμε ότι είναι επαρκές για την προστασία από έκνομες αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου.

  • Επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση εν θερμώ και καθ' υπερβολή εκθέτει τη νομοθετική διαδικασία για έλλειψη νηφαλιότητας, απροσωποληψίας και ρυθμιστικής συνοχής.
  • Υπενθυμίζουμε ότι η κοινωνία των blogs δεν συνιστά κλειστή κάστα για λίγους, με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καθρέφτη όλης της κοινωνίας, ανοιχτό πεδίο έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη.

Συνεπώς,

  • Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
  • Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.
  • Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής).

Υπογράφουν, σε αλφαβητική σειρά, οι ιδιοκτήτες των blogs,

και η πρωτοβουλία digitalrights.gr για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο

Καλούμε όσους bloggers στηρίζουν το κείμενο αυτό να το αναρτήσουν στα ιστολόγιά τους.εδώ το κείμενο

4 σχόλια:

Saturnos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Saturnos είπε...

βάζω αυτό το κείμενο εδώ προς συζήτηση κύριε grand ecrivain.
Αν ενημερώνεστε για την κατάσταση στην ελλάδα τότε δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις.
Το υποστηρίζω ως ένα πρώτο βήμα, για να υπάρξει μία κίνηση συλλόγική, μία κίνηση υπεράσπισης του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης μέσω του διαδικτύου.
Έχουν αρχίσει να συμβαίνουν περίεργα πράγματα στην ελλάδα.Πράγματα αυτονόητα τίθενται υπό αμφισβήτηση. Ίσως πρέπει να δοθούν κάποιες μάχες, αλλά σε ποιό επίπεδο;

Le grand écrivain είπε...

Συμφωνώ απόλυτα κ. Satourne. Η ανέλπιστη και έγκαιρη ανάρτηση σας απαντάει στους ήδη υπάρχοντες προβληματισμούς μου. Και ναι, είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Ο περιορισμός της ελευθερίας και της ελεύθερης γνώμης καθίσταται ολοένα περισσότερο οφθαλμοφανής ενώ το ρόλο των θεματοφυλάκων της αλήθειας αναλαμβάνουν οι παντώς είδους 'ζαρτινιέρες', ας μου επιτραπεί η έκφραση. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα, με την γνωστή βλαχοεπαρχιώτικη νοοτροπία της, αποδεικνύεται ακόμη μία φορά 'βασιλικότερη του βασιλέως'(εν προκειμένω η Ε.Ε.)και τολμά να θέσει απαγορεύσεις ακόμη και κει που ευνούχοι των Βρυξελλών διστάζουν... Και βέβαια, ναι, να δοθούν μάχες, αλλά σε ποιό επίπεδο να αγωνιστείς για κάτι το τόσο εξόφθαλμα αυτονόητο όσο η ελευθερία της έκφρασης μέσω του διαδικτύου?

Le grand écrivain είπε...

ΥΓ. Από την άλλη βέβαια ας μην θεωρούμε ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα... Ο κίνδυνος κρούει τις πόρτες μας από παντού... Αυτή τη λογική είχε και η προηγούμενη μου ανάρτηση... Οι άνθρωποι αυτοί (critical art ensemble) κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης είκοσι χρόνων, στιγματισμένοι με τον τίτλο του τρομοκράτη (και μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τον αντίκτυπο μιας τέτοιας κατηγορίας σε ένα κράτος όπως οι Η.Π.Α.), απλά κα μόνο επειδή κάνουνε street art...